България би могла да разполага с F-16 преди лятната ваканция. 

...
България би могла да разполага с F-16 преди лятната ваканция. 
Коментари Харесай

Шаламанов: Може да разполагаме с F- 16 преди лятната ваканция

България би могла да разполага с F-16 преди лятната почивка. 
 Каракачанов: договарянията за F-16 ще стартират при започване на февруари  Парламентът даде мандат на държавното управление да договаря със Съединени американски щати за F-16  Джеймс Робинсън: При F-16 няма скрити разноски. Правителството на Съединени американски щати в никакъв случай не усилва цената
Това сподели за обзорното министърът на защитата в служебното държавно управление на Георги Близнашки през 2014 година  и член на Атлантическия съвет на България Велизар Шаламанов, представен от Фокус. Той изясни, че с приближаването на локалните избори наесен, Народното събрание може да има проблеми с вземането на решения в период. 

България би трябвало оптимално бързо да изпрати писмо поръчка за придобиване на F-16 до Съединени американски щати. В рамките на 3-4 месеца по-късно Съединени американски щати би трябвало да изпрати до България писмо с приемане на предлагането. Това е и договорът, който страната ни би трябвало да подпише и ратифицира. Следващата сериозна стъпка е да бъде платена цялата сума по контракта, с цел да стартират първите стъпки на осъществяването, изясни Шаламанов.

Той посочи, че този план за превъоръжаване е комплициран и за положителното му решение е необходимо създаване на мощен програмен офис, който да води договарянията със Съединени американски щати и след подписването на контракта да стане взаимен офис за цялостна промяна на Военновъздушни сили и армията.

F-16 е най-хубавият аероплан във военнотехнически и стратегически проект. Предстои подготовка на водачите ни за ръководството на подобен аероплан “, каза още Велизар Шаламанов. 

Демагогия е да се приказва, че разноските за превъоръжаване са в конкуренция със обществените стратегии. Отбраната ни се подсигурява от член 5-ти на Вашингтонския контракт, който е доста по-различен от Вършавския.  Изисква се всяка страна да развива отбранителни качества в рамките на нейните човешки и бюджетни благоприятни условия. От срещата в Уелс условията са напълно ясни - 2% от БВП за защита, като над 20% от тях за превъоръжаване. Това е доста по-малко от времето на Вършавския договор, когато харчехме от 6 до 10% за защита “, посочи Велизар Шаламанов.  
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР